VIDEO: Raunas pilsdrupās nozagta 500 gadus sena plāksne

Kadrs no video

Vasarā, veicot Raunas viduslaiku pilsdrupu stiprināšanas darbus, nejauši tika atrasta sena plāksne, kas liecināja par pils galerijas grīdu pirms aptuveni 500 gadiem, vēsta LTV Ziņas.

Tagad muzeja darbinieki un vēsturnieki konstatējuši, ka atradums no teritorijas ir pazudis. Pašlaik gan grūti spriest, vai tā nozagta vai kāds to pārnesis uz citu vietu pilsdrupu teritorijā.

Aptuveni 500 gadus seno plāksni pilsdrupu nostiprināšanas laikā atrada vēsturnieks, Raunas vidusskolas direktors Edgars Plētiens. 16. gadsimta plāksne bijusi kurpju kastes lielumā un gana viegla, lai to varētu pārnest viens cilvēks.

“Ja tāds parasts cilvēks uzmestu aci plāksnei, principā tā ir parasta akmens plāksne. Bet man kā vēsturniekam, zinot to vērtību, šī ir vienīgā liecība par pils galeriju, kas šeit bija,” norādīja Edgars Plētiens.

Tā bija parasta akmens plāksne bez nevieniem greznojumiem, bez nekādiem zīmējumiem. Vēsturnieks pat nepaspēja šo plāksni iemūžināt. “Man neienāca prātā, ka man šo plāksni vajadzētu kaut kā uzmērīt,” atzina Plētiens.

Pievienot komentāru